3D nyomtatás a fogászatban

Üdvözöllek Benneteket a blogomon, immáron második alkalommal! Ezúttal egy teljesen high-tech technológiával, a 3D nyomtatás fogászati alkalmazásával fogunk megismerkedni. A fogtechnikusok nagyon pontos és precíz modellekkel dolgoznak, gyakran azonban a kézügyességükön múlik, hogy az elkészült darab illeszkedik a páciens fogsorába.

A 3D nyomtatás fogászati alkalmazása leggyakrabban a gipszmodellek felváltásában mutatkozik meg, itt ugyanis sokkal gyorsabban sokkal nagyobb pontosságú 3D modell készíthető a 3D nyomtató segítségével, mint amilyen analóg, hagyományos módszerekkel készíteni lehetne. Természetesen a 3D nyomtatás fogászati alkalmazásához elengedhetetlen, hogy valamilyen digitális eszközzel előállítsuk a 3D nyomtatás alapjául szolgáló 3D modellt.

3D szkenneléssel lehet a legegyszerűbben egy páciens fogsoráról valósághű és pontos digitális modellt előállítani, azonban csukott állapotban van szükség a geometriára, így nem lehet bedogni a kézi szkennert a páciens szájüregébe. Két módszer is létezik ennek kiküszöbölésére: az első esetben a hagyományos eljárásokhoz hasonlóan a páciens ráharap a mintavevő anyagra, és később ezt szkennelik be egy asztali készülékkel, amelyből aztán kinyerik a geometriát. Egy jóval pontosabb, gyorsabb ám kültségesebb eljárás, ha elektromágneses röntgetfelvételekből állítjűk elő a 3D-s modellt, így sokkal tökéletesebb az eredmény is. Az egyetlen bökkenő, hogy több tízmillió forintba kerül egy ilyen szkenner.

Az implantációval is foglalkozó klinikáknak gyakran van szükségük 3D nyomtatott fúrósablonokra is a gyors és precíz munkavégzéshez, így a páciensnek pár napon belül rendelkezésére állhat a vizsgálatot követően az implantátumok tengelyvonalához megfelelő fúrósablon, vagyis a kezelési idő jelentősen lerövidülhet. Természetesen a fogászati megoldásokhoz különleges, nagy felbontású fogászati 3D nyomtató szükséges, amely akár a milliméter század részének megfelelő pontossággal képes dolgozni.

Advertisements

One thought on “3D nyomtatás a fogászatban

  1. Pingback: Digitális fogászat 3D nyomtatással | lilla:blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s